Zoeken
  • Noortje de Lange

Blog: Hoe keer jij het tij?"1,3 miljoen werknemers met burnout klachten door werkdruk en prestatiedrang", zo trapte NOS vorige week de week van de werkstress af. Het AD berekende vervolgens dat ziekteverzuim door werkstress bedrijven gemiddeld zo’n € 8.000 per werknemer per jaar kost. Alarmerende cijfers, en tegelijkertijd niet nieuw: al jaren neemt de ervaren werkstress toe.


Hoe keren we het tij? TNO noemt het verhogen van de weerbaarheid van medewerkers als oplossingsrichting. Weerbare medewerkers kennen hun grenzen, en handelen daar consequent naar. Dit maakt hen veerkrachtig; ze kunnen beter met stressvolle situaties omgaan, zowel thuis als op het werk.


Weerbaarheid gaat dus over grenzen stellen, over keuzes maken. Maar hoe weet je waar jouw grenzen liggen? Hoe weet je wanneer het tijd is om nee te zeggen, om rust te pakken, om op te laden? Ieder mens is anders, en alleen jij kan bepalen hoe het voor jou zit.

Een belangrijk inzicht voor mijzelf was dat ik altijd dacht op te laden van een etentje met vrienden. Ik kan enorm genieten van dit soort avonden, en tegelijkertijd sta ik ook behoorlijk ‘aan’ tijdens zo’n avond, zo wees mijn persoonlijke energiemeting uit. Als mijn werkdag al intensief is geweest, kan dit dus best belastend zijn. Dingen die je leuk vindt, leiden dus niet per definitie tot meer energie. Ook kwam ik erachter dat werken niet altijd belastend is, maar ook een bron van energie kan zijn! Wanneer ik in mijn eentje gefocust aan een taak kan werken, laadt mijn batterij weer op. De omgeving waarin je kiest te werken kan dus veel impact hebben.


Hoe zit dit bij jou? Weet jij waar je na of tijdens een werkdag van oplaadt? Is het muziek maken, mediteren, een goed gesprek of juist even alleen zijn? Welke werkzaamheden geven jou energie, en welke omgeving past het best bij je? Mijn inzicht heeft me gebracht dat ik bewuster keuzes kan maken, zodat ik genoeg energie heb voor de dingen die er voor mij echt toe doen. Thuis en op het werk. Dat is niet makkelijk en lukt lang niet altijd, maar het gaat steeds beter! Mijn persoonlijke missie is om veel meer mensen hierbij te helpen. Omdat ik geloof dat we dan het tij kunnen keren.


Noortje de Lange - Partner van Onewave the Agency

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven