Zoeken
  • Noortje de Lange

Blog: Slaap jezelf gezond


Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor het belang van goed slapen. En dat juichen wij toe! Juist nu. Een goede nachtrust zorgt namelijk niet alleen voor voldoende energie, het maakt je ook weerbaar voor stress en ziektes.


In onze programma's merken we dat steeds meer mensen slaapproblemen hebben. Dit heeft veel vervelende gevolgen. Zo kan slecht slapen processen in lichaamscellen verstoren die deel uitmaken van het immuunsysteem. Dit systeem beschermt je tegen bacteriën en virussen, zoals Corona. Een uurtje te weinig slaap kan het immuunsysteem al verzwakken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Washington. We ondervinden nu massaal wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor onze gezondheid, maatschappij en economie.


Maar wat is eigenlijk goede slaap? Hoe weet je of je genoeg slaapt? Kom je 's nachts echt tot rust, of staat je lijf nog steeds 'aan'? Veel mensen weten dit niet goed van zichzelf. Zelf dacht ik altijd dat ik goed zat met mijn 8 uur slaap. Toch werd ik vaak moe wakker. Ik kwam erachter dat mijn lijf een behoorlijk deel van de nacht niet in rust is. Met name op de dagen dat ik ‘s avonds nog achter mijn computer was gedoken. Wat bleek? Door ‘s avonds te werken, ontnam ik mijn lijf de downtime die nodig is om in de ruststand te komen.


Inzicht in je persoonlijke slaap- en energiepatronen geeft handvatten om die te verbeteren. Dit draagt niet alleen bij aan je afweersysteem; een goede nachtrust geeft ook nog eens een boost aan je alertheid en is het beste natuurlijke anti-stress middel. Tijdens je slaap worden stressvolle ervaringen namelijk verwerkt, zodat die de volgende dag minder emotionele lading hebben, en je positief en ontspannen aan de dag begint.


Ik probeer slaap een prioriteit in mijn leven te maken. Niet altijd makkelijk met een drukke baan en twee kinderen, maar kleine verbeteringen kunnen al een groot effect hebben! Laat vandaag dus een wake-up call zijn. Een wake-up call to sleep.

80 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven